Cehovi

Izmjena Pravilnika o MTU

Primjena Pravilnika počinje od 14. srpnja 2012. godine

Dana 6. srpnja 2012. u Narodnim novinama broj 75. objavljen "Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina restorani, barovi, catering objekti i objekti jednostavnih usluga. Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama", odnosno primjena Pravilnika počinje od 14. srpnja 2012. godine.

VODIČ DOBRE HIGIJENSKE PRAKSE ZA UGOSTITELJE

HACCP vodič - Praktična provedba načela HACCP sustava za ugostitelje

Kako je poznato, prema Zakonu o hrani NN 46/07 i Pravilniku o higijeni hrane NN 99/07, bilo je potrebno poslovanje, proizvodnju, pripremu i posluživanje hrane do 1. siječnja 2009. godine uskladiti s odredbama navedenih propisa.

HACCP - slastičarstvo

Vodič dobre higijenske prakse za slastičarstvo

Izradom ovih Vodiča, slastičarima je odrađen veliki dio posla i obveza. Provodeći upute iz Vodiča i vodeći predviđene evidencijske liste realiziraju se propisane zakonske obveze. Ovisno o predznanju, na temelju informacija u Vodiču, poslovanje je moguće i samostalno urediti prema zahtjevima Vodiča. Predlažemo: prvo proučiti Vodiče, razmotriti zahtjeve u poslovanju, provjeriti možemo li popuniti tražene evidencijske liste, te ako eventualno ima nepoznanica, zatražiti pomoć od obrtničke asocijacije i autora Vodiča. 

HACCP vodič za trgovine

Radionica za trgovce

Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora, rukovodeći se iskustvima i praksom europskih zemalja objavili su Vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodič - praktična provedba HACCP sustava za trgovinu, koji je pozitivno procijenilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, te se smatra nacionalnim vodičem.

Označavanje hrane

Informiranje potrošača o hrani

IZVOR : http://www.mps.hr/default.aspx?id=5851

Označavanje hrane - Informiranje potrošača o hrani

Označavanje, reklamiranje i prezentiranje hrane najvažniji su oblici komunikacije subjekta u poslovanju s hranom (proizvođača, trgovca, ugostitelja i svakog drugog subjekta u poslovanju s hranom koji na tržište stavlja hranu) s potrošačem te je jedno od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih uz hranu.

Izdavanje EU licencije

Dostava podataka

Pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj Zajednici, odnosno od 01.07.2013. godine, pravna ili fizička osoba smije obavljati djelatnost međunarodnog javnoga cestovnog prijevoza putnika ili tereta ako posjeduje licenciju Zajednice, izdanu sukladno odredbama Uredbe (EZ-a) br. 1071/2009, Uredbe (EZ-a) br. 1072/2009 i Uredbe (EZ-a) br. 1073/2009.

Licenciju Zajednice izdaje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Autoprijevoznici-ispitni rok

Utvrden slijedeci ispitni rok za autoprijevoznike

Obavještavamo vas da će se sljedeći Ispitni rok za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza  “Upravitelj prijevoza“ održati u subotu 21. siječnja 2017. godine u Zagrebu. Ovisno o intenzitetu prijave, postoji mogućnost održavanja ispitnog roka i u nedjelju, 22. siječnja 2017. godine.

Prijava za ispit mora biti poslana najkasnije 15 dana prije određenog ispitnog roka, tj. do 6. siječnja 2017. godine.

Pravilnik o cijenama poljoprivrednih proizvoda

Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda

Sukladno Uredbi Vijeća EK broj 1234/2007, Republika Hrvatska donijela je Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda ( Narodne novine br. 149/200.), temeljem kojeg je donesen i Pravilnik o prikupljanju podataka i izvješćivanju o cijenama  poljoprivrednih proizvoda NN 87/2010. Tekst pravilnika nalazi se u prilogu .