Izaslanstvo HOK-a u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Naslovna Vijesti

U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održan je radni sastanak ministra Marina Piletića s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom. Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik HOK-a Adolf Cvanciger te Glavna tajnica Violeta Jelić.  

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore istaknuo je kako su u proteklom razdoblju nepovoljne okolnosti (pandemija i energetska kriza) ostavile posljedice na sveukupno gospodarstvo pa tako i na obrtnike te da u takvim okolnostima obrtnici nastoje održati kvalitetu proizvoda i usluga te svoju konkurentnost zadržavanjem cijena sve dok se kreću u okvirima ekonomičnosti.

Jedna od tema razgovora bio je zahtjev HOK-a za izjednačavanje prava umirovljenih obrtnika s radnicima, odnosno pronalaženje mogućnosti rada tih obrtnika nakon 65. godine uz zadržavanje mirovina. Otvoreno je i pitanje prijedloga izmjena i dopuna Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, odnosno reguliranje prava obrtnika na naknadu od prvog dana bolovanja, neovisno o datumu podmirenja duga (i na teret proračuna), skraćivanja broja dana bolovanja radnika na teret poslodavca te ubrzanja isplata naknada i osiguranja obračuna kamata.

Raspravljen je i cijeli niz drugih otvorenih pitanja poput potrebe podizanja minimalnog iznosa roditeljske naknade za obrtnice/ke najmanje na razinu minimalne plaće, sprječavanja dodatnog oporezivanja obrtnika koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu. Predstavnici HOK-a ukazali su na važnost poticanja obiteljskog poduzetništva i olakšavanja prijenosa poslovanja na novu generaciju, kao i na potrebu dopune mjere za samozapošljavanje na način da se u prvoj godini poslovanja mlade obrtnike i poduzetnike oslobodi plaćanja svih obveznih doprinosa te osigura dodatan oblik podrške novim obrtima kroz sustav mentoriranja.

Zastupajući interese obrtnika predsjednik HOK-a istaknuo je kako Komora želi i dalje razvijati parterske odnose s Vladom RH što podrazumijeva da naši predstavnici budu uključeni u sve procese izrade propisa i rasprave o problematici koja se odnosi na svakodnevno poslovanje obrtnika i ima za cilj osnažiti položaj obrtnika, olakšati, rasteretiti i zaštiti njihovo poslovanje.

Ministar Piletić podržao je aktivnosti i projekte Hrvatske obrtničke komore te predložio intenzivniju suradnju.